Ασφάλιση Σερβιτόρων με σταθερές αποδοχές

Υπό ποιες προϋποθέσεις καθίσταται δυνατή η ασφάλιση σερβιτόρων, μπάρμαν κλπ βάσει σταθερών αποδοχών

Πέτρος Γ. Ραπανάκης
Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρώπινου δυναμικού. Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων είναι οι σερβιτόροι, οι μπάρμαν, οι βοηθοί σερβιτόρων και οι βοηθοί μπάρμαν, επειδή αμείβονται είτε εξ’ ολοκλήρου είτε εν μέρει με ποσοστά, φιλοδωρήματα, προμήθειες κ.λ.π. κατατάσσονται, με απόφαση του Δ.Σ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε κλάσεις ημερησίων μισθών βάσει του μέσου όρου των τεκμαιρομένων μηνιαίων αποδοχών τους, σύμφωνα με τις οποίες (κλάσεις) και ασφαλίζονται. Επισημαίνεται όμως ότι σύμφωνα με το Άρθρο18,παρ.5 και 6 του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ,, καθώς και τις Εγκυκλίους ΙΚΑ 11/6.2.2012 και 10/13.2.2013, ο τρόπος ασφάλισης των μισθωτών που αναφέρονται στον πίνακα κατάταξης των αμειβόμενων με κυμαινόμενες αποδοχές δεν ισχύει για τους αμειβόμενους αποκλειστικά και μόνο με σταθερές αποδοχές, οι οποίες όμως δεν πρέπει να είναι κατώτερες των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Γενική και Ειδικές).

Read more...

Η φορολογική δικαιοσύνη σε όλο της το μεγαλείο (Γιώργος Α. Κορομηλάς)

Γράφει ο Γιώργος Α. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (19/3/2016)

Ολα δείχνουν ότι εντός των ημερών θα ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, μετά την κατάθεση και την αναμενόμενη ψήφιση της τροπολογίας σύμφωνα με την οποία:

 • α) τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση εντός δεκαπέντε ημερών μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης των νομικών προσώπων.
 • β) δίνεται η δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης και στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τους έγγαμους, εκτός εάν έχει ορισθεί διαφορετικά στο σύμφωνο συμβίωσης, και
 • γ) για τους φορολογούμενους με πραγματικά εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ από περιστασιακή ή ευκαιριακή απασχόληση και τεκμαρτά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών ? συνταξιούχων.
Read more...
Subscribe to this RSS feed

Τελευταίο Δελτίο Τύπου-Ανακοίνωση

 • Επιστολή Ε.Φ.Ε.Ε.Κ.Ι. προς Υπουργείο
  Επιστολή Ε.Φ.Ε.Ε.Κ.Ι. προς Υπουργείο

  ΠΡΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ.ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

  ΚΟΙΝ. ΓΓΔΕ κ.ΠΙΤΣΙΛΗ
  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 26/6/2017

  Στα γραφεία μας έχει δημιουργηθεί χαώδης κατάσταση μετά τα γνωστά προβλήματα του TAXIS με το έντυπο Ν και το Ε3, δυστυχώς κάθε χρόνο οι καθυστερήσεις δεν αποφεύγονται και ήλθε και το κερασάκι στην τούρτα με τα ανασφάλιστα οχήματα εν μέσω υποβολής δηλώσεων.

  Κυρία υπουργέ είναι απαραίτητη η παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 28 Ιουλίου 2017 και παρακαλούμε όπως η απόφαση σας ανακοινωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

  26 June 2017 Read more...

Αρθογραφία

 • Ασφάλιση Σερβιτόρων με σταθερές αποδοχές
  Ασφάλιση Σερβιτόρων με σταθερές αποδοχές Υπό ποιες προϋποθέσεις καθίσταται δυνατή η ασφάλιση σερβιτόρων, μπάρμαν κλπ βάσει σταθερών αποδοχών Πέτρος Γ. ΡαπανάκηςΣύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρώπινου δυναμικού. Αρθρογράφος, Συγγραφέας Ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων είναι οι σερβιτόροι, οι μπάρμαν, οι βοηθοί σερβιτόρων και οι βοηθοί μπάρμαν, επειδή αμείβονται είτε εξ’ ολοκλήρου είτε εν μέρει με ποσοστά, φιλοδωρήματα, προμήθειες κ.λ.π. κατατάσσονται, με απόφαση του Δ.Σ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε…
  17 May 2016 Read more...