Η φορολογική δικαιοσύνη σε όλο της το μεγαλείο (Γιώργος Α. Κορομηλάς)

Γράφει ο Γιώργος Α. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (19/3/2016)

Ολα δείχνουν ότι εντός των ημερών θα ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, μετά την κατάθεση και την αναμενόμενη ψήφιση της τροπολογίας σύμφωνα με την οποία:

 • α) τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση εντός δεκαπέντε ημερών μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης των νομικών προσώπων.
 • β) δίνεται η δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης και στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τους έγγαμους, εκτός εάν έχει ορισθεί διαφορετικά στο σύμφωνο συμβίωσης, και
 • γ) για τους φορολογούμενους με πραγματικά εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ από περιστασιακή ή ευκαιριακή απασχόληση και τεκμαρτά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών ? συνταξιούχων.

Πολλές φορές έχω αναφερθεί στα θέματα φορολογίας των φυσικών προσώπων και ειδικότερα στον παράλογο αυτό τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος ανάλογα με την πηγή προέλευσής του. Ενώ το Σύνταγμα της χώρας ορίζει σαφέστατα ότι οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν αδιακρίτως στα δημόσια βάρη σύμφωνα με τις δυνάμεις τους, όπου με τη φράση «σύμφωνα με τις δυνάμεις τους» ορίζεται η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας, δηλαδή η συνεισφορά κάθε πολίτη ανάλογα με το συνολικό εισόδημά του, το οποίο πρέπει φορολογείται με προοδευτική κλίμακα έτσι ώστε η φορολογική επιβάρυνση να είναι μικρότερη στα χαμηλά εισοδήματα και μεγαλύτερη όσο μεγαλώνει το εισόδημα, ο τρόπος φορολόγησης που ισχύει από το 2013 μέχρι και σήμερα στοχοποιεί φορολογικά συγκεκριμένες κατηγορίες (πηγές) προέλευσης εισοδήματος.
Επίσης επισημαίνεται ότι μείωση φόρου (έμμεσο αφορολόγητο) έχουν μόνο οι φορολογούμενοι με εισόδημα από μισθωτή εργασία ? συντάξεις και ότι φορολογούμενοι που έχουν το ίδιο συνολικό εισόδημα από την ίδια πηγή προέλευσης με διαφορετική οικογενειακή κατάσταση έχουν ακριβώς την ίδια φορολογική μεταχείριση, δηλαδή ο άγαμος φορολογούμενος με τον έγγαμο που βαρύνεται με τρία έστω παιδιά θα έχουν την ίδια συνολική φορολογική επιβάρυνση!!!

Ενδεικτικά στο παράδειγμα που ακολουθεί θα δούμε τη φορολογική μεταχείριση ετησίου ατομικού εισοδήματος ύψους 16.800 ευρώ ανάλογα με την πηγή προέλευσή του, ενός ποσού «ικανοποιητικού» μπορεί να πει κάποιος για τα δεδομένα της εποχής. Αν το εισόδημα αυτό το αποκτά μισθωτός ? συνταξιούχος αναλογεί φόρος ύψους 3.696 ευρώ ο οποίος μειώνεται κατά 2.100 ευρώ και γίνεται 1.596 ευρώ πλέον την εισφορά αλληλεγγύης ήτοι συνολική επιβάρυνση ύψους 1.713,60 ευρώ.

Αν το ίδιο εισόδημα το αποκτά αυτοαπασχολούμενος αναλογεί φόρος 4.368 ευρώ πλέον την εισφορά αλληλεγγύης ήτοι συνολική επιβάρυνση ύψους 4.485,60 ευρώ, αν το αποκτά φορολογούμενος από εκμίσθωση ακινήτων αναλογεί φόρος 2.904 ευρώ πλέον την εισφορά αλληλεγγύης ήτοι συνολική επιβάρυνση ύψους 3.021,60 ευρώ, ενώ τέλος αν το αποκτά φορολογούμενος από μερίσματα μιας κεφαλαιουχικής εταιρείας που τα κέρδη της είχαν φορολογηθεί πέρυσι με 26%, αναλογεί φόρος μερισμάτων 1.680 ευρώ πλέον εισφορά αλληλεγγύης ήτοι συνολική επιβάρυνση ύψους 1.797,60 ευρώ.
Για το ανωτέρω ποσό εισοδήματος πρωταθλητές στην επιβάρυνση αναδεικνύονται οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από μερίσματα με ποσοστό 33,4% (φόρος νομικού προσώπου πλέον φόρος μερισμάτων και εισφορά αλληλεγγύης), ακολουθούν οι αυτοαπασχολούμενοι με ποσοστό 26,70%, οι φορολογούμενο με εισοδήματα από ακίνητα με ποσοστό 17,99% και τέλος οι μισθωτοί ? συνταξιούχοι με ποσοστό 10,20%. Η φορολογική δικαιοσύνη σε όλο της το μεγαλείο!!!

Last modified on %AM, %04 %365 %2016 %10:%Apr
Rate this item
(0 votes)
back to top

Τελευταίο Δελτίο Τύπου-Ανακοίνωση

 • Επιστολή Ε.Φ.Ε.Ε.Κ.Ι. προς Υπουργείο
  Επιστολή Ε.Φ.Ε.Ε.Κ.Ι. προς Υπουργείο

  ΠΡΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ.ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

  ΚΟΙΝ. ΓΓΔΕ κ.ΠΙΤΣΙΛΗ
  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 26/6/2017

  Στα γραφεία μας έχει δημιουργηθεί χαώδης κατάσταση μετά τα γνωστά προβλήματα του TAXIS με το έντυπο Ν και το Ε3, δυστυχώς κάθε χρόνο οι καθυστερήσεις δεν αποφεύγονται και ήλθε και το κερασάκι στην τούρτα με τα ανασφάλιστα οχήματα εν μέσω υποβολής δηλώσεων.

  Κυρία υπουργέ είναι απαραίτητη η παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 28 Ιουλίου 2017 και παρακαλούμε όπως η απόφαση σας ανακοινωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

  26 June 2017 Read more...

Αρθογραφία

 • Ασφάλιση Σερβιτόρων με σταθερές αποδοχές
  Ασφάλιση Σερβιτόρων με σταθερές αποδοχές Υπό ποιες προϋποθέσεις καθίσταται δυνατή η ασφάλιση σερβιτόρων, μπάρμαν κλπ βάσει σταθερών αποδοχών Πέτρος Γ. ΡαπανάκηςΣύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρώπινου δυναμικού. Αρθρογράφος, Συγγραφέας Ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων είναι οι σερβιτόροι, οι μπάρμαν, οι βοηθοί σερβιτόρων και οι βοηθοί μπάρμαν, επειδή αμείβονται είτε εξ’ ολοκλήρου είτε εν μέρει με ποσοστά, φιλοδωρήματα, προμήθειες κ.λ.π. κατατάσσονται, με απόφαση του Δ.Σ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε…
  17 May 2016 Read more...